NAVODILA ZA IZPIT IZ 4. PREDMETA POKLICNE MATURE
ČASOVNI NAČRT IZVEDBE
ROK | NALOGA | KDO |
Do 20. oktobra | Objava izpitnih tem in mentorjev | ŠMK na oglasni deski, šolski spletni strani |
Do 31. oktobra | Oddaja vloge za odobritev teme in mentorja za 4. predmet | Kandidat |
Do 20. novembra | Izdaja sklepa o odobritvi teme in mentorja za 4. predmet | ŠMK |
Do 30. novembra | Oddaja vloge za zamenjavo teme in mentorja za 4. predmet | Kandidat |
Do 10. decembra | Izdaja sklepa o zamenjavi teme in mentorja za 4. predmet | ŠMK |
Od decembra do aprila | Priprave na izvedbo 4.predmeta, obvezne konzultacije (posvetovanja) | Kandidat v skladu z navodili mentorja |
Maj oz. po dogovoru z mentorjem | Oddaja pisne dokumentacije mentorju | Kandidat |
Spomladanski izpitni rok, oz. jesenski, oz. zimski rok | Izpit iz 4. predmeta |
NAČIN IN OBLIKE IZVEDBE IZPITA
Izpit iz 4. predmeta se izvede individualno ali skupinsko.
Pri skupinski izvedbi izpita iz 4. predmeta sodeluje več kandidatov. Vsak od njih mora poznati celoto in skupne cilje izpita, podrobneje pa svoj prispevek natančno določenih nalog, ki jih je mogoče oceniti. Velikost skupine se določi glede na zahtevnost in obseg dela.
Četrti predmet se izvede po projektni metodi dela, ki zajema:
- oblikovanje skupine (pri skupinski izvedbi),
- iskanje idej, pobud,
- načrtovanje – priprava na delo (dokumentacija),
- izvedbo,
- dokumentacijo,
- zagovor.
Oblikovanje skupin, iskanje idej – pobud, načrtovanje – priprava na delo se izvaja v okviru pouka, vsebino, pogoje in roke za začetek in dokončanje oziroma oddajo določi ŠMK. Opravljanje izdelka oziroma storitve nadzira mentor – nadzorni učitelj. Izpitna komisija je prisotna pri končnem izdelku oz. storitvi in zagovoru.
Priprave na 4. predmet poklicne mature lahko opravljajo vsi kandidati zaključnega letnika med šolskim letom. K praktični izvedbi in zagovoru pa pristopijo kandidati, ki izpolnjujejo pogoje za pristop k poklicni maturi (uspešno zaključen 4. oz. 5. letnik).
Kandidat mora pristopiti k ustnemu zagovoru, da je izpit iz 4. predmeta opravljen v celoti.
Kandidat lahko pristopi k izpitu le urejen (v predpisani obleki in obutvi).
OCENJEVANJE
Pri četrtem predmetu mentor ocenjuje (točkuje) kandidata na podlagi ocenjevalnega lista.
PROGRAM: GASTRONOMIJA IN TURIZEM
4. predmet: IZDELEK OZIROMA STORITEV IN ZAGOVOR
Točkovanje:
izdelek oziroma storitev: 75 točk, od tega:
načrtovanje 10 točk
izvedba 55 točk
dokumentacija 10 točk
zagovor: 25 točk
PROGRAM: GASTRONOMIJA
4. predmet: IZDELEK OZIROMA STORITEV IN ZAGOVOR
Točkovanje:
izdelek iz kuharstva in storitev iz strežbe: 85 točk, od tega:
načrtovanje 15 točk
izvedba 55 točk
dokumentacija 15 točk
zagovor: 15 točk
Priponke:
Teme: gastronomsko – turistični tehnik
Teme: gastronomsko – turistični tehnik 1
Teme: gastronomski tehnik
Teme: gastronomski tehnik in gastronomsko turistični tehnik (strežba)