Srednja gostinska in turistična šola, vpis v šolo gostinstvo, natakar, kuhar, gastronom hotelir, farmacevtski tehnik Mednarodno tekmovanje GATUS 2023, Ohrid | sgtsr
04 5370-600 info@sgtsr.si

Letošnje mednarodno tekmovanje GATUS je potekalo v severni Makedoniji na Ohridu od 28. do 30. septembra. Udeležujejo se ga srednje gostinske in turistične šole iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Črne gore in Makedonije.

Tokratnega tekmovanja se je udeležilo 14 šol iz vseh šestih držav, v oddaljeno Severno Makedonijo pa so se naši dijaki in mentorji odpravili skupaj s SSGT Novo mesto in SŠGT Maribor, z nami pa je potovala tudi ustanoviteljica GATUS-a gospa Slavica Šterk.

Tudi letos smo tekmovali v treh panogah, teme in posamezne naloge pa je že spomladi določil organizator. Našo šolo so dijaki predstavili v vseh treh kategorijah, in sicer so nas v strežbi zastopali Natalija Kališnik in Sara Šeničnjak (postrežba rdečega vina) ter Matej Tolar (priprava svečanega omizja) – pod mentorstvom Simona Malca so na temo Ljubezen, upanje in zaupanje pripravili svečano omizje, postregli rdeče suho vino in flambirali ananas.

V kuharstvu so tekmovali Patricija Oblak s pripravo sladice, Tine Filipič in Nejc Rozman pa z glavno jedjo pod mentorstvom Andreje Lavrič – pripravili so glavno jed z ohridsko postrvjo in sladico z obvezno vaniljevo kremo.

V kategoriji turizem pa so Nika Muhić, Neja Potočnik in David Zorč pod mentorstvom Marjane Kralj predstavili turistični produkt na temo planinskega turizma, naslovili pa so ga Zgodba iz objema gora.

Dijaki SGTŠ Radovljica so ponovno dosegli izjemen uspeh, saj so na podlagi točkovanja turistični vodniki, kuharji in natakarji dosegli zlata priznanja v razponu od 91 do 100 točk in si tako zaslužili skupno drugo mesto. Izstopala pa je ekipa strežbe, ki je v konkurenci z vsemi možnimi točkami premagala vseh 13 sotekmovalcev, s čimer je ponovila lanski uspeh iz Novega mesta. Tako smo potrdili, da smo ena najboljših šol, ne samo v Sloveniji ampak tudi v širši regiji, kjer se dijaki izobražujejo za poklice v gostinstvu in turizmu.

 

Skupna zmaga je tokrat odšla v Osijek, kamor se naslednje leto seli tekmovanje GATUS.

 

S tekmovanja smo se vrnili ponosni in z veliko lepih vtisov ter novih vedenj o kraju, jeziku, kulturi in zgodovini države gostiteljice, kar smo spoznali v prostem času, ki je bil namenjen druženju in odkrivanju novih obzorij.

 

Vsem tekmovalkam in tekmovalcem, mentorici in mentorjema čestitamo!

Dostopnost